Solisten

We werken samen met volgende gerenommeerde solisten.

Jan Van Elsacker (Evangelist)

Jan Van ElsackerJan Van Elsacker genoot zijn eerste zangopleiding bij het Antwerps kathedraalkoor o.l.v. kapelmeester Jan Schrooten. Aan het Kon. Muziekconservatorium te Antwerpen behaalde hij de eerste prijs zang en piano. Later volgde hij lessen bij Dina Grossberger en Tom Sol en nam deel aan diverse masterclasses bij Noëlle Barker.

In '97 bracht hij samen met Jos van Immerseel een Schubert liedrecital en werd hij met Claire Chevalier door Radio Bremen uitgenodigd om liederavonden te brengen. Hij werkt nauw samen met Musica Antiqua Köln o.l.v. Reinhard Goebel, zong bij I Fiamminghi, de Nederlandse Bachvereniging, Capella Musica Graz, Currende, Ex Tempore, Ricercar Consor, Le Parlement de Musique, Rheinische Kantorei, La Fenice, Il Gardellino, het Huegas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel en andere gerenommeerde ensembles.

Jan Van Elsacker maakte verscheidene opnamen voor zowel radio als TV en realiseerde verschillende CD's.

Erik Van Nevel (Christus)

Erik Van NevelErik Van Nevel studeerde hobo, zang en directie aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Koninklijke Conservatoria te Brussel en Antwerpen. Nadien volgde hij specialisatiecursussen in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland.

Hij is stichter-dirigent van Currende, dat regelmatig te gast is op de grote Europese Festivals. In solistische bezetting zingt hij met het Currende Consort.

Van 1983 tot 2000 was hij kapelmeester van de Brusselse kathedraal en heeft er de Capella Sancti Michaelis opgericht. Hij was gedurende vele jaren een enthousiast zanger in het Huelgas-ensemble van zijn oom Paul.

Zowel met Currende als met het Brussels Kathedraalkoor realiseerde hij verschillende cd-opnamen die door de internationale muziekpers zeer positief werden onthaald : G. Carissimi, O. Lassus, P. Philips, H. Schütz, J. De Wert, G. Frescobaldi, D. Scarlatti, familie Bach, D. Buxtehude, H.L. Hassler, L. Marenzio en een reeks van 10 cd's met een ruim geografisch overzicht van de Nederlandse Polyfonisten.

Van 1980 tot 1985 was hij assistent-dirigent van het toenmalig BRT-radiokoor.

Erik Van Nevel doceert koordirectie, kamermuziek en oude muziekpraktijk aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daarenboven geeft hij steeds meer privéles aan dirigenten en zangers en wordt hij uitgenodigd ensembles en groepen muzikaal te coachen.

Jaarlijks geeft hij stages en cursussen voor dirigenten koor- en ensemblezangers. Zowel algemene koor- en dirigeertechniek als de meer specifieke uitvoeringspraktijk komen steeds weer aan bod. Zo was hij al te gast in Nederland, Spanje, Israël, Zweden, Noorwegen, Cyprus, Malta, Slovenië, Duitsland, Groot-Brittanië, Letland, Estland en Frankrijk.

Griet De Geyter (Sopraan)

Griet De GeyterSopraan Griet De Geyter volgde haar opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven waar ze zang studeerde bij Dina Grossberger en Lieve Vanhaverbeke en blokfluit bij Bart Spanhove en Bart Coen. Na het behalen van haar diploma's meester in de muziek - opties zang & blokfluit (2004) zette zij haar studies verder aan de Dutch National Opera Academy te Den Haag & Amsterdam bij Barbara Pearson en Peter Nilsson waar zij het Masters Degree in Opera (2007) behaalde en de Ruim Baan voor Talent-beurs kreeg om zich verder te ontplooien. Nadien vervolmaakte Griet zich bij Jard van Nes.

Als soliste concerteerde Griet in o.a. Mahlers 2e en 4e Symphony, Händels Messiah, verscheidene Bach Cantatas en zijn Johannes en Mattheus Passies, zijn Hohe Messe en Weihnachtsoratorium, Griegs Peer Gynt, Mendelssohns Elias, Brahms' Liebeslieder; Haydns Schöpfung; het Stabat Mater van zowel Pergolesi als Boccherini; Mozarts Requiem en Krönungsmesse, Vivaldi's Gloria en Faurés Requiem.

Zij werkte met dirigenten als Otto Tausk, Vladimir Ashkenazy, James Wood, Philippe Herreweghe, Frank Agsteribbe, Richard Egarr, Paul Dombrecht, Jos Vermunt, Paul Van Nevel, Kurt Bikkembergs, Frank de Groot, Edmond Saveniers, Erik Van Nevel and Jeremy Carnall. Ze trad op met orkesten als Holland Symfonia, Akademie für Alte Musik Berlin, deFilharmonie, Concerto d'Amsterdam, Residentie Bachorkest, het European Union Youth Orchestra en Champ d'Action in een repertoire dat zich uitstrekt van de barok tot vandaag.

Op de operabühne bracht Griet reeds leven aan de personages van Suzanna (Mozart/Le nozze di Figaro), Euridice en Amor (Gluck/Orfeo ed Euridice), Oberto (Händel/Alcina), Blondchen in (W.A. Mozart/Die Entführung aus dem Serail), Philidel (Purcell/King Arthur), Tytania (Britten/A midsummernight's dream), Eurydice (Offenbach/Orphée aux enfers), Pamina and Papagena (W.A. Mozart/Die Zauberflöte), Lauretta (Puccini/Gianni Schicchi), Belinda (Purcell/Dido&Aeneas) en Lucy (G.C. Menotti/The Telephone).

Griet is de vaste sopraan van het vocaal kwartet Bl!ndman [vox] en het ensemble Sarada. Ook ensembles als Zefiro Torna, Collegium Vocale Gent en Huelgas Ensemble doen regelmatig beroep op haar soepele sopraanstem.

Ook in het liedrepertoire voelt ze zich thuis: zo gaf Griet recitals met pianisten Tine Deckers, Katrien Vercauter, Barbara Baltussen en Pascal Mantin rond overwegend liederen van Haydn, Mozart, Schubert, Schumann, Richard Strauss en Alban Berg. Met haar broer klarinettist Rik De Geyter gaf ze reeds enkele recitals met duits romantisch en brits en amerikaans 20ste-eeuws lied.

Anita Dur (Alt)

Anita DurAnita Dur begon haar studie zang aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge, daarna aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Tijdens die jaren volgde zij de opleiding Lyrische Kunsten. Zij heeft zich bekwaamd bij de gerenommeerde Nederlandse alt mevrouw Aafje Heijnis.

Zij werkte mee aan tal van concerten in binnen- en buitenland, waaronder alle grote repertoriumstukken aan de orde zijn. We noemen de Passies, Cantates, Requiems, Missen, Stabat Mater en oratoria van volgende componisten: Bach, Vivaldi, Pergolesi, Mozart, Mendelssohn, Beethoven, Rossini, Dvorak, Verdi, Tippet, enz.

Zij geeft geregeld liedrecitals Brahms, Schumann, Schubert, Mendelssohn, Mozart, Berlioz, Mahler,..

Ook in de opera is Anita Dur geen onbekende. Ze was te gast in produkties van volgende componisten: Caccini, Gilbert-Sullivan, Purcell, Mozart, Rossini, Strauss, Wagner, Zender.

Op haar naam staan tevens ook Radio-en T.V.-opnames (VRT, RTBF, VPRO) o.a. in het kader van het Festival van Vlaanderen en het Festival de Wallonie.

Ook gebruikt zij haar talent om zangers (professioneel /semi-amateur/amateur), alsook amateur/semi-professionele koren vocaal bij te staan in de vorm van coaching.

Reinoud Van Mechelen (Tenor)

Reinoud Van MechelenReinoud Van Mechelen, geboren in 1987, begint op jonge leeftijd te zingen in het kinderkoor Clari Cantuli. In 2005 volgt hij zijn eerste zanglessen bij Anne Mertens en Nicolas Achten in het stedelijk conservatorium van zijn geboortestad Leuven. Het jaar daarop start hij zangstudies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Lena Lootens. Na het behalen van zijn bachelordiploma studeert hij verder bij Dina Grossberger.

Om zich te vervolmaken volgt Reinoud masterclasses bij Greta De Reyghere, Isabelle Desrochers, Frédérick Haas, Claire Lefilliâtre, Alain Buet, Jean-Paul Fouchécourt, François-Nicolas Geslot en Howard Crook. Ook vertolkt hij, in het kader van l’Académie Baroque Européenne d’Ambronnay, Plutus in le Carnaval et la Folie van Destouches , en dit onder leiding van Hervé Niquet. Daarop wordt hij snel aangezocht als solist door verschillende bekende ensembles, waaronder l’Arpeggiata, la Capilla Flamenca, Ludus Modalis, Ex Tempore, Ricercar Consort en het European Union Baroque Orchestra.

Regelmatig werkt hij samen met Scherzi Musicali (onder leiding van Nicolas Achten). Met hen realiseert hij verschillende CD-opnames die bijzonder enthousiast onthaald worden door de internationale kritiek (Joker de Crescendo, La Clef de ResMusica, Prelude Classics Award 2009, 4 étoiles du Monde de la Musique, 5 Diapasons, Outstanding in de International Record Review, Muse d'Or, Ring de Classique Info, enz.).

In 2011 maakt hij deel uit van de 5de editie van le Jardin des Voix onder leiding van William Christie. Binnen dat kader vertolkt hij ook de rol van Zéphir in Atys met les Arts Florissants.

Joris Derder (Bas)

Joris DerderNa opleidingen notenleer, viool en piano aan de muziekacademie van Lede, volgde Joris zang, eerst bij Rita Piron, nadien bij Ludwig van Gijsegem. Hij volgde koordirectie bij Jan Vuye aan de Stedelijke Muziekacademie te Waregem, waar hij in juni 2004 afstudeerde met de grootste onderscheiding. Masterclasses (Kurt Thomas Cursus Koor- en orkestdirectie, Daan Admiraal, Jos Van Veldhoven, Daniel Reuss,…) te Utrecht werden met succes gevolgd.

Als bas-bariton studeerde hij later bij Bernadette Degelin aan de Hogeschool van Antwerpen, departement Muziek (vroeger het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen) waar hij zich bijwerkte in het zangersrepertoire en masterclasses volgde bij o.a. John Norris, Carol Yahr en Udo Reinemann en les kreeg van Lucienne Van Dijck en Jozef De Beenhouwer (Lied), Andrew Wise (Oratorium), Guy Joosten (Opera). Joris is bariton bij het Vlaams Radio Koor o.l.v. Johan Duyck.

Ook wordt hij vaak gevraagd door tal van andere ensembles in binnen- en buitenland als solist (en korist) in een heel uiteenlopend repertoire, gaande van Renaissance tot hedendaags. Zo was Joris reeds te zien en te horen bij Capella di Voce o.l.v. Kurt Bikkembergs, Capella Brugensis o.l.v. Patrick Peire, Ex Tempore o.l.v. Florian Heyerick, European Intervoices, Eurochor 2004 in Zwitserland, de Leidse Koorprojecten (NL), Anima Aeterna o.l.v. Jos Van Immerseel, Hulster gemengd Koor (NL), Bachkoor te Veere-Middelburg (NL) en tal van andere ensembles en dirigenten.

In juni 2006 zong Joris de rol van Zuniga in de opera Carmen van G. Bizet te Leiden. In maart 2008 vertolkte Joris de titelrol in Orfeo van F. Bertoni. Als violist heeft Joris door de jaren heen heel wat orkestervaring: Symfonische Kring van Aalst en het Brussels Youth Orchestra, later het Oost-Vlaams Kamer Orkest en het Dendermonds Symfonisch Orkest o.l.v. Geert Baetens.

Als dirigent was Joris actief bij het Sint-Gregoriuskoor van Oordegem (tot juni 2006) en bij het Leeds Gemengd Koor Enthousiasmus. Sinds 2000 is Joris dirigent van het Gents Universitair Koor waar hij tal van succesvolle concerten dirigeerde in binnen- en buitenland (Hongarije, Groot-Brittannië, Denemarken, Polen,…) Joris werkte ook reeds oa met Con Cuore-Waregem, Cantabile (Gent), de Gentse Oratorium Vereniging, I Musici Fiamminghi. Joris werd, als enige Belg, geselecteerd voor de 3rd International Competition for Young Choir Conductors in Wenen in september-oktober 2004 waar hij het Wiener Kammerchor leidde.